Уникален килим с втъкани перли и скъпоценни камъни, предназначен да украсява гробницата на пророка Мохамед в Медина, ще бъде продаден на търг днес в Катар.
Началната цена на килима, наричан перления килим от Барода, се очаква да бъде 5 милиона долара, посочва Би Би Си. Цената на килима обаче може да скочи много поради историческата и естетическата му ценност и да достигне до 20 милиона долара.
Смята се, че перленият килим, извезан според някои оценки с 2 милиона естествени перли, е бил направен по поръчка на богат индийски махараджа от град Барода. Той бил предназначен за подарък и е трябвало да украсява гробницата на Мохамед.
Махараджата обаче починал и килимът така и не стигнал до целта си. Той останал в Индия и над 100 години бил един от най-ценните експонати в музея в Делхи.
По-късно член на семейството на махараджата го взима със себе си в Монако.
Освен дребните естествени перли, събрани в топлите води на Персийския залив, в килима са втъкани и диаманти и стотици други скъпоценни камъни – сапфири, рубини и изумруди, със златна инкрустация. Килимът е изработен през 1860 г. /БЛИЦ