Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун е решил да отложи плана за военните действия срещу Южна Корея, представен от Генералния Щаб. Това е станало по време на предварителното заседание на петата сесия на Централния военен комитет на Корейската партия на труда, съобщава Централната телеграфна агенция на Корея (CTAC).

На заседанието са били разгледани основните проекти на военната политика, доклади и постановления, които ще бъдат представени на петата сесия, както и документи, отразяващи "държавни мерки за по-нататъшно укрепване на военните сили на страната".

Срещата се е провела в режим на видеоконференция.

По-рано властите на КНДР заявиха, че са готови да пуснат 3 хиляди въздушни балона с 12 милиона пропагандни листовки в Южна Корея. Пхенян отбеляза, че те са направили това поради "неспособността на властите в Сеул" да спрат да изпращат листовки за кампании срещу Пхенян на територията на КНДР.

Също така по-рано сестрата на лидера на КНДР Ким Чен Ън направи изявление, че е настъпило време уверено да се прекратят отношенията с властите на Южна Корея. В началото на юни тя осъди непрекъснатото разпространение на антисевернокорейски листовки от дезертьори, живеещи в съседната страна.

В случай на бездействие на Сеул, Ким Чжон заплаши, че ще се оттегли от военното споразумение на Севера и Юга, както и спомена за затварянето на офиса за комуникации и събарянето на индустриалния южнокорейски комплекс в Кесон.

Превод и редакция: БЛИЦ