На парада в чест на 70-годишнината от основаването на КНР сред най-новите технологии за пръв път бяха показани балистични ракети DF-21, които в САЩ се смятат за най-опасното оръжие на Китай.

Проектирани главно за борба срещу самолетоносачни ударни групи, ракетите са пренасяни от 16-колесни пускови установки през площад „Тянанмън“. DF означава „Донфън“ – „Източен вятър“, пише pogled.info.

С това име са всички балистични ракети в Китай, различавайки се само по индекси. DF-21 е двустепенна ракета с твърдо гориво със среден обсег. Това е първата в света противокорабна балистична ракета, способна да поразява движещи се самолетоносачи на далечни разстояния.

Обхватът на полета на DF-21 е повече от 2000 километра, ракетата носи термоядрени бойни глави със сателитно насочване. Самата ракета в полет може да получава коригираща информация както от космическото разузнаване, така и от военноморски самолети.

Според американските военни аналитици „Донфън“ е в състояние да пробие защитата на групите самолетоносачи и е реална заплаха за доминирането на американския флот в морето за първи път след Втората световна война.