Държавната телевизия на Китай CCTV късно вечерта на 3 февруари излъчи репортаж за това как по време на речта на китайския премиер ВънЦзябао в университета в Кеймбридж един от слушателите хвърли обувка по него, съобщи “Вашингтон поуст”.
Изданието отбелязва, че това е необичайна стъпка за китайската телевизия, в която по традиция властва жестока цензура. По-рано китайските медии бяха обвинени в намерения напълно да си замълчат за скандала, за да не накърнят репутацията на премиера.
Повечето китайски информационни и периодични издания, както и радиата и телевизиите или не съобщиха нищо за случилото се, или се ограничиха да отбележат, че по време на посещението на Вън Цзябао в Лондон е имало малко непредвидено усложнение.
Информацията обаче веднага стигна до китайските блогове и инцидентът с обувката вече не можеше да бъде крит. Китайските власти все пак не се отказаха от цензурата – значителна част от коментарите на ползвателите в интернет се маха и е недостъпна за четене.
ЛентаРу припомня, че мъжът, който на 2 февруари хвърли обувка по Вън Цзябао, беше задържан от охраната. Повдигнато му е обвинение в нарушаване на обществения ред. Делото ще се гледа на 10 февруари. Британският премиер Гордън Браун изрази съжаление за случилото се. /БЛИЦ