Известният британски писател Салман Рушди бе нападнат в Ню Йорк. По първоначална информация той е намушкан с нож докато произнася реч.

По първоначална информация мъж е нахлул на сцената, докато водещият е анонсирал реч на писателя.

Световните агенции разпространиха снимка на Рушди, облян в кръв на земята, и заобиколен от полицаи. Информацията за намушкването с нож все още не е официално потвърдена от властите, но по свидетелски показания нападателят е "ударил или намушкал" писателя.
 


75-годишният Рушди от години получава смъртни заплахи заради творбата си.

Книгата на родения в Индия писател "Сатанински строфи" е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.
 


Рушди, който е роден в Индия в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист, е принуден да се укрие. След убийството или опита за убийство на неговите преводачи и издатели, правителството на Великобритания, където е учил и където се е установил, му предоставя полицейска закрила.

Прекарва почти десетилетие в укриване, като многократно сменя жилището си и не може да каже на децата си къде живее.

Рушди започва да излиза от живота си в бягство едва в края на 90-те години, след като през 1998 г. Иран заявява, че няма да подкрепи убийството му.
Сега той живее в Ню Йорк и е защитник на свободата на словото, като особено остро защитава френското сатирично списание "Шарли Ебдо", след като негови служители са застреляни от ислямисти в Париж през 2015 г.

Списанието беше публикувало рисунки на Мохамед, които предизвикаха яростните реакции на мюсюлманите по света.
 


Продължават заплахите и бойкотите срещу литературни събития, на които Рушди присъства, а удостояването му с рицарско звание през 2007 г. предизвика протести в Иран и Пакистан, където правителствен министър заяви, че отличието оправдава самоубийствените атентати.

Фетвата обаче не успява да задуши писането на Рушди и вдъхновява мемоарите му "Джоузеф Антон", наречени така по псевдонима му, докато се укрива, и написани в трето лице.

"Децата на полунощ", който е с обем над 600 страници, е адаптиран за сцената и сребърния екран, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук