Северна Корея ще отговори с “най-мощните военни средства”, ако Япония реши да свали нейната ракета със спътник.
В публикувана днес информация на севернокорейската държавна информационна агенция ЦТАК се подчертава, че подобни действия от страна на Япония ще бъдат възприети от Пхенян като ”опит за ново нахлуване /в Корея/” и той ще нанесе удари по всички японски “средства за прехващане” и “техните цитадели”.
По-рано Пхенян заяви за намеренията в периода от 4 до 8 април да изведе в орбита експерименталния комуникационен спътник “Кванмьонсон-2”. Очаква се използваната за тази цел ракета-носител “Ънха-2” да прелети над северната част на главния японски остров Хоншу. Миналата седмица министърът на отбраната на Япония Ясукадзу Хамада издаде заповед за сваляне на ракетата или нейни елементи, ако те падат на територията на страната, посочва ИТАР-ТАСС.
“В миналото японските власти, разчитайки на помощта на своя господар, заявяваха, че ще прехванат спътника на КНДР /във всеки случай/”, се подчертава в коментара на ЦТАК. “Но когато техният господар трепна през твърдата позиция на Корейската народна армия, те промениха гледната си точка”, се казва в текста. /БЛИЦ