Финансова криза - банки се сриват като плочки от домино. Това поставя стария въпрос за заплатите на топмениджърите, които получават огромни компенсации и носят пряка отговорност за срива на банките, които ръководят.
Йозеф Акерман, шефът на Дойче Банк, е най-добре платеният германски топмениджър. Според официални данни заплатата му за миналата година е възлизала на скромната сума от 14 милиона евро. Тези данни станаха известни на германската общественост, след като представители на политическата сцена се застъпиха за повече прозрачност в това отношение. Размерът на трудовите възнаграждения на топмениджърите в Германия често е повод за изблици на гняв от страна на средностатистическия гражданин.
"Приемете сериозно този дебат, в него не става дума за дискусия, породена от чувство на завист", призова германската канцлерка Ангела Меркел още преди началото на световната финансова криза. Въпреки този настоятелен апел по адрес на топмениджърите в Германия федералното правителство все още не е предприело конкретни законови мерки.
Призиви и бездействие
С право, смята шефът на Дойче Банк Йозеф Акерман, според когото високите мениджърски заплати били напълно оправдани. Който носи голяма отговорност, трябва да получава и голяма заплата, убеден е Акерман. "Аз лично нямам нищо против заплатите ни да се определят от съдии или политици. Но искам да подчертая, че най-добрите специалисти никога няма да работят за нас, ако не им даваме заплати, каквито дават Морган Стенли, Голдман Сакс и Мерил Линч", заяви Акерман преди време, вероятно без да подозира, че много скоро Мерил Линч ще бъде закупена, а Голдман Сакс ще устои на финансовите сътресения единствено благодарение на финансова инжекция в размер на милиарди.
Сривове и компенсации
А какво се случва с топмениджърите в сриналия се банков сектор? Стенли О*Нийл, например, уволненият шеф на Мерил Линч, получи миналата година компенсация в размер на 162 милиона долара. И той не е единственият банков мениджър, получил солидно обезщетение, въпреки грешките си. /ДВ