Европейският съюз планира приемането на директива, която трябва да регламентира продължителността на работното време в 27-те страни-членки на Общността. Днес Европейският съюз ще гласува проекта на второ четене, посочва Дойче веле.
Лекари, медицински сестри, хотелски персонал, редактори, пожарникари - милиони хора в Европа работят на смени и дежурства. Всички те са засегнати от новата директива, чието обсъждане вече е в ход. И се натъква на определена съпротива - като например от страна на синдикатите, които свикаха голяма демонстрация с искането да не се допуска при определени обстоятелства работа по повече от 60 часа седмично - каквото споразумение бе постигнато на Съвета на министрите на Европейския съюз през пролетта.
60 часа са твърде много

Което не е непременна новост в Европа: до момента, например, по искане на Великобритания, съществуваше клаузата, допускаща при изключителни обстоятелства и по-продължителното работно време. 60 часа или повече обаче са твърде много, смятат от Европейския синдикален съюз, както и други представители на работниците. И комисията по заетостта в Европейския парламент се обяви през ноември за работна седмица от не повече от 48 часа. Нейното становище гласи, че изключения могат да се допускат само за следващите три години.
Френското председателство от своя страна защитава предложението на европейските правителство. Не става дума за отнемането на права, подчертава държавният секретар по социалните въпроси Валери Летар. Британската депутатка Елизабет Лин допълва: "Твърде строгото ограничение на работното време би насочило повече хора към сенчестата икономика. При което те биха били напълно незащитени. И някои съюзи се обявяват за повече гъвкавост - като например в сферата на медиите." Как ще се произнесат евродепутатите е засега съвсем неясно. Действително социалдемократите, зелените и някои представители на консерваторите и либералите пледират за работна седмица от 48 часа. Но тъй като става дума за второ четене, ще е необходимо абсолютно мнозинство, за да бъде одобрено предложението на Съвета на министрите. Което означава 393 от 784 гласа - доста високо препятствие, както смята една от сътрудничките на Парламента.
Вторият основен спорен въпрос: дали дежурствата на лекарите и другите подобни специалисти са работно време? Зависи, смятат от Съвета на министрите. Ако някой поема активна дейност при повикване - тогава да, ако обаче е неаквитен, т.е. е на работното си място, не. Това е връщане към 19 век, казва по този повод социалдемократът Алехандро Серсас, той настоява, че дежурството трябва да се брои за работно време. /БЛИЦ