Бивш корабен готвач живя 52 дни на миланското летище „Малпенса“, съобщи списание Corriere magazine.
Колумбиецът Оскар Веласко се озовал на „Малпенса“, след като бил освободен поради болест от работата си на готвач на круизен кораб на „Коста крочиере“. След 20-годишната му работа компанията за круизи, чието седалище е в Генуа, се сбогувала с Веласко на 25 юли 2008.
Тя осигурила билета на готвача за връщане в родината му. Веласко бил пратен в хотел до миланското летище, откъдето на следващия ден трябвало да отлети за Богота. В Колумбия го чакали жена му и двете му деца.
Веласко обаче решил да „поостане“ в миланския хотел, заради което се наложило „Коста крочиере“ да му купи нов билет за Богота. Подобно на героя на Том Ханкс във филма The Terminal, Веласко се заселил трайно на „Малпенса“, местейки се от едно място на друго сред скъпите бутици и ресторанти на летището.
С 2500 евро в джоба от последната си заплата Веласко можел да си позволи и да си плаща дневната дажба.
Всъщност той харчел по не повече от 4 евро на ден, хранейки се с кифлички и капучино. На 21 януари 2009 обаче Веласко се свлякъл от болки до един от билетните центрове на „Малпенса“. Той бил преместен в болница до летището. Едва след това консулството на Колумбия било уведомено от властите за случая с Веласко.
Мнозина се чудят как е станала възможна одисеята на Веласко на летището, но според италианското списание „там, където всички се движат, онзи, който се спре, става невидим“./Pronto Sofia