Цялото имущество на Милорад Улемек-Легия, на членовете на Земунския клан, както и на техните вече покойни лидери Душан Спасоевич-Шиптър и Миле Лукович-Кум първо ще се окаже под ударите на новия закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, който влиза в сила на 1 март, научи сръбският вестник “Блиц”.
Ден след влизането на закона в сила, в понеделник специалната прокуратура за борба с организираната престъпност ще сезира спецчастта на МВР за финансово разследване, за да бъде установено с какво имущество разполагат осъдените лидери, членовете на Земунския клан, както и техните наследници. Ще им бъде отнето имуществото, за което не могат да докажат, че е придобито по законен начин.
Източник на изданието от ръководството на МВР казва, че вече има определени оперативни данни за богатството на Милорад Улемек-Легия, на Спасоевич, Лукович, както и на други членове на Земунския клан – братята Александър и Милош Симович, Душан Кръсманович, както и членовете на клана, които се издирват. “Тези данни сега трябва да се разследван в законова форма. Полицаите, които ще работят в спецчастта за финансово разследване, ще трябва оперативно да установят богатството на всяко лице, което се окаже под ударите на закона. Ще се установява с какви недвижими имоти разполага, но също и с какво движимо имущество, банкови сметки, скъпоценности, акции, произведения на изкуството”, казва източникът на вестника. При тези акции полицията ще се занимава с установяване на несъответствие между законните и незаконните доходи. “Легия ще трябва да докаже по какъв начин е придобил цялото си имущество, което е много по-голямо от заплата, която е получавал като полковник в МВР на Сърбия”, казва още източникът. /БЛИЦ