Който обича да готви, но не разполага с много време, често ползва полуфабрикати. При тях обаче вкусът не е "истински", а и те съдържат често допълнителни хранителни добавки, които могат да породят здравословни проблеми, се казва в материал на Дойче веле.
Унгарски гулаш, индонезийска супа с фиде или пуйка със сос от салвия - изборът на готови храни е огромен. Разнообразни са и формите - супа на прах, менюта за микровълнова печка или замразени готови храни. Често обаче техният вкус е доста странен и не отговаря на обещанията, които фигурират на опаковката - казва Зилке Швартау от централата за защита на потребителите в Хамбург: "Изследвахме някои готови храни поради това, че бяха постъпили сигнали с оплаквания за големия брой Е-номера, с които се маркират хранителните добавки, оцветителите и консервантите.
Много потребители също така се оплакват, че вкусът на приготвените храни се различава съществено от обещания на опаковката."
Производителите пестят естествени съставки
Тези разлики се дължат не на това, че полуфабрикатите се приготвени грешно от потребителя, а на това, че много производители пестят естествени съставки, като ги заместват с изкуствени овкусители. Хранително-вкусовата промишленост пък гледа по друг начин на проблема: от тяхна гледна точка, хранителните добавки, маркирани с буквата Е и различни номера в добавка, се ползват само, когато са абсолютно необходими - например, за да предпазват хранителното съдържание от бактерии, окисляване или други химически промени. Тъй като суровините, от които се приготвят полуфабрикатите, също менят своето качество, добавянето на различни хранителни субстанции би трябвало да подобрява вкусовите качества на готовия продукт.
От централата за защита на потребителите обаче са убедени, че в полуфабрикатите се влагат прекомерно количество хранителни добавки: "Има общо към 316 хранителни добавки, които са разрешени. Тяхното ползване на практика прави производството на продукта по-евтино, защото те му придават привлекателен естествен цвят и подсилен аромат и вкус. Те действат като втвърдители на водата и са нещо като евтин пълнеж."
Наднормено тегло и алергии
По този начин производителите пестят естествени суровини, които са по-здравословни. И още нещо: голяма част от овкусителите предизвикват привикване към неестествено интензивния вкус, който може да се сравни със зависимост. В крайна сметка подобни храни водят до увеличаване на наднорменото тегло.
Има и други неблагоприятни последици. Някои хора реагират на определени хранителни добавки с алергии. Затова потребителските централи апелират хората да внимават какви готови храни купуват и ако на опаковката са отбелязани повече от три вида съкращения с Е, да не ги употребяват. /БЛИЦ