Турският Конституционен съд отхвърли прокурорското искане за забрана на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Таип Ердоган, обвинена, че с действията си води към установяване на ислямска държава, съобщи Би Би Си.
Според съобщението, съдът обаче е решил да наложи финансови санкции на ПСР, което може да означава прекратяване на държавното й финансиране.
ПСР която спечели 47% от гласовете на изборите миналата година, отхвърля тези обвинения и ги

окачествява като атака срещу демокрацията, визирайки военните, които по Конституция са гаранти на съвременната светска държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.
Делото срещу ПКК в Конституционния съд беше кулминацията от сблъсъци между ПСР, която има ислямски корени и секуларистите. Масови протестни митинги бяха организирани в Истанбул и други големи градове, когато правителството реши да вдигне частично забраната за носене на ислямски забрадки в университетите и държавните учреждения. От 1960 г. насам в Турция са забранявани над 20 политически партии, предимно про-ислямски и про-кюрдски по обвинения, че заплашват светските принципи на държавата, но сегашното дело в Конституционния съд е първият случай на искане на забрана за управляваща партия с преобладаващо парламентарно мнозинство.
“За” забраната днес гласуваха 6-ма конституционни съдии, а останалите петима гласуваха “против”, при изискван минимум от 7 гласа за да бъде взето решение за закриване на ПСР. /БЛИЦ