Ако обвиненията са верни, наглостта на Род Благоевич преминава всяка граница - губернаторът на американския щат Илинойс се опитал да продаде сенатското място на Барак Обама на онзи, който предложи най-много пари.
Корупционни скандали винаги е имало в Чикаго и щата Илинойс. Но Род Благоевич е върхът, посочва Дойче веле. ФБР е водило от три години разследване срещу него, а от няколко седмици били подслушвани телефоните му. В понеделник той реагира съвсем безгрижно: "Който смята, че трябва да ме подслушва, ще му кажа, че това намирисва на Никсън и Уотъргейт. Но това не ме засяга, всичко каквото съм говорил частно или служебно, е в рамките на закона."
Зашеметяваща корупционна схема

Следователят от ФБР Робърт Грант обаче бе на съвсем друго мнение и рано сутринта във вторник позвъни на вратата на губернатора - служебно и частно: "Попита ме дали това не било шега, аз казах не, пред вратата чакат двама агенти, за да ви арестуват. Той беше много отзивчив."
Род Благоевич бе отведен с белезници на ръцете, с което се слага точка на една корупционна система, която щатският прокурор Патрик Фитцджералд нарече "зашеметяваща" - ако разбира се обвиненията, изпълващи 76 страници, се окажат верни: "При един случай губернаторът дарил 8 милиона долара на една детска болница, но частно дал ясно да се разбере, че очаква 50 000 долара за своята предизборна каса. Тъй като не получил тези пари, той се опитал да намери начин да отреже помощта за болницата."
На пресконференция в Чикаго прокурорът Фитцджералд разказа за още няколко случая от обвинението, включително готовността на Благоевич да окаже помощ на изпадналия в затруднения вестникарски концерн "Трибюн", при условие, че бъдат уволнени редица критични журналисти.
Но скандалът с губернатора стана централна новина, само защото в играта влезе и името на Обама.
Бъдещият американски президент е сенатор от щата Илинойс и в края на януари постът му се овакантява. Неговият приемник се определя от щатския губернатор. Изглежда просто невероятно, но Благоевич се опитал да продаде мястото на Обама на онзи, който предложи най-много: посланически или министерски пост, добре платена работа за жена му или пък щедро дарение за предизборната му кампания. Барак Обама не е знаел нищо за тези работи и не му се предявяват абсолютно никакви обвинения. /БЛИЦ