Поредният корупционен скандал, свързан с престъпни схеми за източване на ДДС чрез НАП, предвещава нови трусове в икономиката и управлението на България. Върху възможните последствия се спира Георги Папакочев от Дойче веле.
Най-новата от несекващата серия корупционни бури, която през тези дни набира мощ в предизборна България, би могла да бъде кръстена от политическите синоптици с името „Мургина” или „НАП”. Засега разразилият се преди седмица финансов вихър все още е във фазата на интензивно разследване, но отсега може да се предположи, че щетите върху управлението и пораженията върху финансите на най-бедната членка на ЕС биха могли да се превърнат в истинско бедствие.

Кои са участниците в корупционната верига?

Повод за подобна прогноза дават някои реплики на представители на прокуратурата, като например на цитирания в печата зам.-главен прокурор Валери Първанов, който на въпрос дали близки на бившата вече шефка на НАП Мария Мургина са се облагодетелствали от нейния пост, отговаря: „Факт е, че определени фирми, които са собственост и управлявани от нейни близки, са били извън обсега на ревизиите и проверяващите органи, така че това е възможно”.

Ако твърденията на опозицията, че посредством престъпна схема са били източвани милиарди левове чрез фиктивни инвестиции по Черноморието, и че не друг, а шефовете на ключовата финансова агенция са осигурявали „чадър” за този грабеж, се окажат верни, това означава почти сигурно компрометиране на кампанията по събирането на данъци за миналата година, която в момента е в ход, подсказва кои са участниците в корупционната верига, водеща началото си от най-високите етажи на властта, прави предсказуеми политическите оценки, които ще залегнат в основния доклад на ЕК по „Правосъдие и вътрешен ред” през юли, както и до голяма степен предопределя резултатите от предстоящите двойни избори през лятото.

Най-страшното тепърва предстои

Не по-малко унизително, обаче, ще бъде вече твърдото убеждение сред 26-те партньорки на България в ЕС, че по корупционни практики балканската държава може да бъде сравнявана единствено с някои отчаяни африкански или азиатски режими, както и че още за дълго европейските фондове трябва да бъдат охранявани от потъване в бездънната каца на местните престъпници.

Най-страшното, което вече прозира в окото на сегашния финансово-корупционен тайфун, обаче е друго. То е безнадеждната категоричност на самите българи, че и този път основните фигури в многомилиардната далавера може да се измъкнат безнаказано и че сегашната буря „Мургина” или „НАП” е само една от десетките, които тепърва предстои да вилнеят над „обрулената” им държава. А някои твърдят, че на Балканите нямало урагани и тайфуни, при това с „нежни имена”... /БЛИЦ