Косово от утре ще има сили за сигурност, формация, която ще наследи Корпуса за защита на Косово, който възниква след девоенизирането на Армията за освобождение на Косово.
Корпусът за защита на Косово формално ще съществува до полунощ, а след това автоматично започват да функционират Косовските сили за сигурност. Формирането на сили за сигурност беше предвидено в предложението на Марти Ахтисаари. Те ще наброяват 2 500 действащи членове и 800 резервисти, оборудвани с леко въоръжение.
Командващ новите сили за сигурност е досегашният командир на корпуса за защита Сюлейман Селими. Първоначално функцията на силите за сигурност ще бъде ангажиране при кризисни ситуации и за гражданска защита. Предвидено е 10 % от състава на силите за сигурност да са от неалбанските общности. Войниците от Косовските сили за сигурност ще бъдат с униформи от САЩ, автомобили от Германия, а обучението ще се извършва от офицери от британската армия. Обучението започва на 2 февруари във Вучитрън. Медиите в Прищина посочват, че повечето членове на бъдещата формация – около 1 300 души, ще се прелеят от корпуса за защита. Останалите места ще бъдат попълнени чрез конкурс. Печатът в Прищина пише, че всеки член на силите за сигурност на Косово ще има пистолет, но в повечето случаи без боеприпаси.

Косовските сърби не одобряват формирането на тази въоръжена формация, като твърдят, че по този начин за пореден път ще бъде нарушена сигурността в Косово, отбелязва Б 92. Косовските сърби не се успокояват и от това, че ключова роля при формирането на силите за сигурност има НАТО. /БЛИЦ