Британският крал Чарлз Трети поиска от британския парламент да промени закона, за да може неговата сестра принцеса Анна и неговият брат принц Едуард да го заместват в изпълнението на кралските дела, когато той отсъства по някаква причина, предаде Ройтерс.

В резултат на измененията принцеса Анна и принц Едуард ще могат да изпълняват някои от ключовите задължения на монарха в негово отсъствие, като например назначаване на нов премиер.

Ходът за добавяне на повече държавни съветници може да означава, че кралят цели да "избягва изцяло Андрю и Хари", когато има нужда от заместник, каза кралският и правен експерт д-р Крейг Прескот пред MailOnline.

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

"Времето на посещенията на Чарлз в чужбина вероятно ще бъде обмислено внимателно, за да отговаря на графиците на заместниците му", каза още  д-р Прескот и прогнозира, че крал Чарлз ще разчита много повече на тях, отколкото покойната кралица.

"Чарлз ще иска да пътува – до места като Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ямайка – защото те имат право да видят новия си държавен глава толкова, колкото и ние в Обединеното кралство, така че той трябва да има доверие на съветниците си", обясни той.

Крал Чарлз III разплакал брат си принц Андрю, дни преди смъртта на майка им

Досега според правилата да действат от името на монарха в негово отсъствие имаха неговата брачна половинка и четиримата възрастни, които са най-напред в списъка за наследяване на короната, тоест съпругата на Чарлз - Камила, принц Уилям, принц Хари, принц Андрю, който е брат на Чарлз, и принцеса Беатрис, която е най-голямата дъщеря на принц Андрю.

Това статукво обаче породи критики, тъй като принцовете Андрю и Хари вече не изпълняват официални кралски задължения. Андрю бе лишен от правото да ги изпълнява и от повечето си титли заради и скандал, породен от приятелството му с покойния вече финансист Джефри Ъпстийн, който бе обвинен в сексуални посегателства. Самият Андрю бе обвинен в сексуално посегателство, но случаят приключи с извънсъдебно споразумение.

А принц Хари пък сам се отказа от изпълнение на кралските задължения и се премести със съпругата си Меган в Калифорния преди две години. Това развитие на нещата принуди именно Крал Чарлз Трети да поиска сега парламентът на внесе промяна в съответното законодателство.

 

Принц Андрю и принц Хари

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук