Барбадос ще се отцепи от британската корона и ще стане парламентарна република. Това обяви министър-председателят на острова Миа Мотли, говорейки в парламента. Запис на нейната реч публикува изданието Kevz Politics в "Туитър".

Мотли уточни, че правителството и опозицията са договорили кандидат за поста първи президент на бъдещата република - този пост ще бъде зает на 30 ноември от генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън. За одобрението ѝ са необходими две трети от гласовете в двете камари на парламента.

"Възнамеряваме след одобряването на законодателството да номинираме нейно превъзходителство действащия генерал-губернатор Сандра Мейсън. Смятаме, че това е подходяща кандидатура за поста първи президент", подчерта премиерът.
 Вчера парламентът на Барбадос единодушно подкрепи изменения в конституцията, позволяващи да се получи независимост от британската корона. Преходът към парламентарна република ще приключи, след като президентът положи клетва. След това страната ще приеме нов Основен закон.

Барбадос е островна държава в източната част на Карибите. Той придобива независимост през 1966 г., но британският монарх все още остава негов държавен глава.