Британците пият все по-малко бира. За периода юли-септември продажбите са паднали с над 7 на сто в сравнение със същия период през миналата година. Тези данни силно обезпокоиха икономистите в Обединеното кралство.
Експертите не се опасяват толкова за бъдещето на една стара британска традиция. Кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов съобщава, че намалялата консумация на пиво е сред най-сигурните показатели за сериозна икономическа криза.
След банковия сектор и строителството, пивоварната индустрия е поредната британска жертва на влошения световен икономически климат. Британците пият все по-малко и поради това всеки ден в Обединеното кралство се закриват по пет пъба. Тъжен рекорд, който според експертите вещае трудни времена не само за традиционната британска кръчма, но и за британската икономика.
Кварталната кръчма е свещена институция на Острова – мястото, където след работа е почти задължително да влезеш и да пиеш тъмен английски ейл.
Според най-новите данни на Британската асоциация на пъбовете и на производителите на бира, в Обединеното кралство днес се пият по 1,8 млн. пинти бира по-малко на ден в сравнение с миналата година. За пояснение, една пинта бира е традиционна мярка за пиво, малко по-голяма от половинлитрова халба, която е въведена със специален закон на парламента през далечната 1698 година.
В опит да обърне очертаващата се негативна тенденция, Националната лаборатория за мерките и теглилките предложи нещо кощунствено за любителите на пивото – официално да се въведе нова, по-малка мярка – две-трети пинта. Идеята беше подкрепена от индустрията, откъдето посочиха, че това би спечелило нови клиенти в пъбовете, особено сред жените, на които цял пинт им се вижда много, а половин пинт – твърде малко.
Неприемлив компромис
Компромисът обаче бе осъден като неприемлив от друга асоциация – тази на любителите на горчивата английска бира. От „Кампанията за истински ейл” смятат, че единственият начин да бъдат върнати хората в пъбовете е като се предлага не по-малко, а повече от кехлибарената течност.
Щеше да е хубаво и ако тя беше по-евтина. Пинтата бира струва средно 2,80 паунда – или близо 4 евро. Но тя едва ли ще поевтинее. През пролетта британското правителство увеличи сериозно данъка върху алкохола, като при бирата повишението е цели 9 процента. Както производители, така и потребители са единодушни, че това е важен фактор, допринесъл за спада в потреблението.
В миналото подобни опити на властите да се борят от една страна с вредата от пиенето, а от друга да пълнят държавната хазна, също са довеждали до изпразване на пъбовете. Но тогава британците са бойкотирали скъпата наливна бира в кръчмите, като си купували бутилирана от магазина, която пиели у дома.
Великобритания нагазва в рецесията
Положението сега обаче е съвсем различно и именно това тревожи икономистите. През последните три месеца е спаднала не само продажбата на бира в пъбове, барове и ресторанти. Значително по-малко бира е била продадена и в супермаркетите. Общо бирената търговия се е свила със 7,2 на сто.
Тези данни идват непосредствено след направеното в края на миналата седмица съобщение, че за последното тримесечие икономиката в Обединеното кралство се е свила с 0,5% - за пръв път от 16 години насам. Ако отрицателният растеж продължи и през следващите три месеца, Великобритания официално ще бъде обявена за страна в рецесия.
Малкият принос, който сега британците могат да направят, за да обърнат тази тенденция, е да си поръчат още една бира в кварталната кръчма. Цяла пинта, разбира се! Мярката „две трети” все още е забранена от закона. /БЛИЦ