По улиците на наводнените градове в австралийския щат Куинсланд се появиха крокодили, някои от които дълги 4 метра, съобщи АФП.
В околностите на град Таунсвил кола удари крокодил, който е с натъртвания и е изгубил няколко зъба. Агенцията уточнява, че на крокодила е било оказана медицинска помощ.
От няколко места дойдоха съобщения, че крокодили са се опитали да се впуснат в лов на хора и домашни животни, скришом промъквайки се в потоците вода до самия център на градовете и селата. Съобщава се за случаи на опасно сближаване между хищниците и намиращи се покрай водата деца. Засега няма информация за нападнати от крокодили хора.
След непреставащите проливни дъждове щатът Куинсланд беше обявен за зона на национално бедствие. Наводнени са хиляди къщи, офиси, училища и болници. От много райони хората се евакуират по спешност. Армията участва в спасителните работи.
В много райони в магазините има недостиг на храни, пътищата са разрушени. Властите осигуряват снабдяването на населението с военни хеликоптери. Прогнозите на синоптиците сочат, че през следващите дни дъждовете ще се засилят. Предварителните изчисления показват, че щетите от стихийното бедствие възлизат на десетки милиони долара, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ