Близо 5 на сто от 15-годишните германци са членове на дясноекстремистки групировки или сдружения. До този стряскащ извод стига едно проучване, което бе представено вчера в Берлин, предаде Дойче веле.
Учените, изготвили изследването, определят всеки пети ученик и всяка десета ученичка от деветите класове на германските училища като "силно ксенофобски настроен или настроена". Въпреки това се стига до извода, че насилието сред германските ученици като цяло не се е увеличило, а дори е леко намаляло.
Стряскащи данни
Федералният министър на вътрешните работи Шойбле окачестви новите констатации за десния екстремизъм като ужасяващи. Той каза, че важното е като контрамярка да бъде намерен начин за сплотяване на цялото общество. Според християндемократа Шойбле не е приемливо в някои региони на страната десните екстремисти да предлагат на младежите най-добрите възможности за прекарване на свободното време.
Експертката по десния екстремизъм от Зелената партия в Бундестага Моника Лазар изрази учудването си във връзка с реакцията на министър Шойбле: "В крайна сметка именно ХДС/ХСС влошиха федералните програми против десния екстремизъм и така създадоха препятствия за постъпателната работа по проблема."
Шойбле изтъкна като позитивно намаляването на насилието сред учениците. Това било окуражаващо. Във връзка с трагедията във Виненден с 16-те жертви на амока, там вътрешният министър каза, че трагичният инцидент не е нито представителен, нито типичен за разпространението на насилие сред младежта в Германия. Федералното правителство обаче щяло да анализира случая внимателно и да направи всички необходими изводи. Шойбле отхвърли исканията за пълна забрана на огнестрелното оръжие в частните домакинства. В качеството си на вътрешен министър, отговарящ и за спорта, той искал да защити спортистите, стрелците и ловците.
Има ли нужда от ново изследване?
За проучването по десния екстремизъм през 2007 и 2008 г. са анкетирани общо 44 610 ученици от 61 окръга в страната, на средна възраст 15 години. Директорът на Научноизследователския институт по криминология в провинция Долна Саксония Кристиан Пфайфер, който представи резултатите от проучването в Берлин, каза следното:
"Това, мисля, трябва да ни разтърси, че толкова висок дял от момчетата, между 2 и 8 % от юношите в Западна и в Източна Германия, са се озовали във фарватера на крайно десните. Нашата задача трябва да е да проведем и допълнителни изследвания." /БЛИЦ