Американската корпорация “Банк ъф Америка” купи за 50 милиарда долара един от най-големите инвестиционни банкери ”Мерил Линч”.

Сделката е била сключена още в ранните часове на вчерашния ден, съобщава Би Би Си. Това дойде след трескавия и изпълнен с паника уикенд, в който четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ - “Лемън брадърс” подаде заявление за обявяване на банкрут. От Уол стрийт очакват да бъде създаден нов финансов гигант. Имало е притеснения, че "Мерил" ще е следващата банка, която ще загуби доверието на инвеститорите, след като беше засегната от ипотечната криза в САЩ.
Сделката ще стане чрез обмен на акции, като 0,8595 акции на “Банк ъф Америка” ще се разменят за една акция на “Мерил”. Цената на акцията е базирана на цената на затваряне от петък, която бе 29 долара за една ценна книга на “Мерил Линч”.
До момента загубите на “Мерил”, свързани с ипотечната криза, възлизат на над 19 милиарда долара. Въпреки голямата цифра обаче според някои анализатори придобиването на екипа на “Мерил” от 16 690 човека, които управляват портфейл от 1,6 трилиона долара, е най-ценно в сделката за “Банк ъф Америка”.
Поради ипотечната криза в САЩ за половин година чистата загуба на “Мерил линч” надхвърли 4,5 милиарда долара.
Ходът на “Банк ъф Америка”, чиято пазарна стойност е 144 милиарда долара да купи акциите на “Мерил линч” дойде след като “Лемън брадърс” подаде заявление за обявяване на банкрут и американският гигант се отказа от тази сделка.
Придобиването на един от богатите консултантски компании е много голяма възможност за нашите акционери, каза в изявление изпълнителният директор на “Банк ъф Америка” Кен Люис. Заедно нашите компании са по-ценни и скъпи, поради синергиите в нашия бизнес, добави той.
След сделката и тримата директори на “Мерил линч” ще се присъединят към съвета на “Банк ъф Америка”. “Мерил” е огромен световен франчайз и чакам с нетърпение да работим с Кен Люис, за да създадем това, което ще бъде водеща финансова институция в световен мащаб, каза Джон Тейн, изпълнителен директор на “Мерил линч”.
Сделката, която се очаква да бъде финализирана в първата четвърт на 2009 г. е била одобрена от директорите и на двете компании и сега се нуждае само от одобрението на акционерите и регулаторните органи. /БЛИЦ