Курсът на динара пълзи към историческия си минимум спрямо еврото. Официалният курс за едно евро днес е 95,25 динара.
На 28 януари т.г. еврото вече достигна максимална цена от 96,34 динара, а икономисти прогнозират, че отслабването на сръбската валута ще продължи, пише сръбският вестник “Прес”.
От началото на годината, когато курсът на еврото беше 88,3849 динара, сръбската валута е отслабнала със седем динара. През това време централната банка похарчи 517,5 милиона евро за спасяването й.
Джордже Павлович от Института за икономическа дипломация твърди пред “Прес”, че сръбската валута ще продължи да отслабва, независимо колко се намесва централната банка в междубанковата търговия, защото интервенцията на Народната банка на Сърбия трудно може да помогне. Според него е очевидно, че правителството на Сърбия си е мислело, че независимо от новата ситуация все пак ще има някакъв приток от приватизацията в бюджета и не е искало да предвиди тази катастрофа с динара. “Източниците на приходи в бюджета пресъхнаха през първите два месеца. Разходите са нараснали с 800 милиона динара. Импортното лоби не успя да задържи курса, така че няма да се учудя и при нас да стане същото като при другите страни, които слушат МВФ. Всъщност трябва да правим точно обратното на онова, което препоръчва тази институция”, казва Павлович. /БЛИЦ