„Сега и Хенри Кисинджър помага на Доналд Тръмп да изгражда отношения с Владимир Путин и отново да започне води диалог с Кремъл” – пише La Stampa.
Изданието напомня, че по време предизборната кампания Тръмп не веднъж заявяваше намерение да се сближи с Москва, тъй като нова студена война на никого не е нужна. След изборите обаче Тръмп стана по-сдържан и вече не гарантира успех на това начинание.
 

Да дойде до съглашение с Русия и Путин на Тръмп ще му помага бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. „След като той организира сближаването с Китай президентството на Никсън, Кисинджър би се радвал да влезе в историята като човек, който предотвратил нова студена война” – пише La Stampa.
 
Авторът отбелязва, че Кисинджър и Тръмп ги свързват и лични отношения, като често се срещали в извън работно време. Според бившия държавен секретар, Вашингтон трябва да признае руския суверенитет в Крим в замяна на комплексно споразумение, което да укрепи световната стабилност.
 
Русия и САЩ могат да си сътрудничат в Сирия, достигайки до компромис по пътя на разделяне на страната на сфери на влияние. Москва иска да запази своята военноморска база в страната и поне за известно време да остави на власт Башар Асад.
 
Русия и САЩ могат да си сътрудничат и при решаване на либийския проблем, счита La Stampa. Западът може да гарантира участието на Халиф Хафтар – контролиращ източната част на страната и имащ поддръжката на Русия – в управлението на Либия. В замяна РФ ще помогне в борбата с тероризма в южната част на страната.
 
Същевременно съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин не е уверен, че е възможно да се възстановят отношенията с Москва. „Тръмп и Кисинджър все пак искат да видят какви карти държи Путин в ръцете си” – отбелязва La Stampa.
 
Превод и редакция: БЛИЦ