Парламентът на Латвия в четвъртък определи Русия като "държавa спонсор на тероризма" във връзка с войната в Украйна и призова западните съюзници да наложат по-всеобхватни санкции на Москва, за да се сложи край на конфликта, предаде "Ройтерс".

"Латвия признава действията на Русия в Украйна като целенасочен геноцид срещу украинския народ", се казва в резолюция на парламента на балтийската страна. Парламентът също призова страните от ЕС незабавно да спрат издаването на визи за руснаци.

Западните нации трябва да увеличат своята военна, финансова, хуманитарна и дипломатическа подкрепа за Украйна и да подкрепят инициативи, осъждащи действията на Русия, гласи още резолюцията.

 

 

Решението на латвийския парламент да признае Русия за държава, спонсор на тероризма се основава на животинска ксенофобия и не се основава на никакви факти. Това написа в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

"Като се има предвид, че в това решение няма друга текстура освен животинска ксенофобия, идеолозите трябва да се наричат ​​само неонацисти", допълни още Захарова.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук