Латвийски земеделци, недоволни от селскостопанската политика на правителството, блокираха улиците около сградата на Министерството на земеделието, казаха за РИА “Новости” от латвийската организация ”Селски сейм”.
Около сградата на земеделското министерство в центъра на Рига се събраха 50 души. С трактори и друга селскостопанска техника те блокираха улиците около сградата на министерството. Пред входа на министерството земеделците напалиха огньове. Полицията не предприема никакви действия срещу протестиращите.
Латвия преживява най-силния икономически спад в ЕС /през третото тримесечие на 2008 г. спадът на БВП на страната е бил 4,6 %/. Много предприятия обявиха фалит. Тежка е ситуацията в латвийските земеделски стопанства. Поради повишаването на данъците много земеделски предприятия фалираха или се оказаха на ръба на оцеляването. Земеделците са недоволни от решението на правителство да повиши подоходния данък от 18 % на 21 %. Те искат от правителството да им бъде предоставена финансова помощ от 24 милиона лата /48 милиона долара/,  посочва РИА "Новости".
На 27 януари латвийските земеделци проведоха предупредителна протестна акция, като поставиха редица искания пред правителството и дадоха срок от една седмица за изпълнението им, отбелязва Newsru. Сред исканията са отлагане на погасяването на основните суми по кредитите с една година, незабавно изплащане на целевите средства от ЕС и средствата от националните субсидии, държавно гарантирана кредитна линия за увеличаване на оборотните средства.
Вчера се проведоха преговори между представители на Селския сейм и други земеделски организации с премиера на Латвия Ивар Годманис и със земеделския министър Мартинш Розе. След това от Селския сейм поискаха оставката на министъра.
МВФ и Европейската комисия ще окажат финансова помощ на Латвия. До 2011 г. страната се получи кредити от 7,5 милиарда евро. /БЛИЦ