Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако ще има Трета световна война, тя би била ядрена и разрушителна. Това предават от Reuters.

Лавров каза, че Русия, която започна така наречената от нея специална военна операция срещу Украйна миналата седмица, ще бъде изправена пред "реална опасност", ако Киев се сдобие с ядрени оръжия.
  На 1 руският външен министър заяви, че за страната му е неприемливо да има американски ядрени оръжия на територията на някои европейски държави и е крайно време те да бъдат върнати на САЩ. 

Лавров допълни, че Русия предприема всички мерки, за да попречи на Украйна да притежава ядрени оръжия.

"Властите в Киев играят опасна игра с плановете си да се сдобият със собствени ядрени оръжия", каза той.

"Трагедията в Украйна е резултат от поддръжката на западните покровители на престъпния режим, който се формира там", заяви още Лавров.

"Властите в Киев, които кроят планове да се сдобият със собствени ядрени оръжия, застрашават международната сигурност", каза още той.

Лавров призовава на конференцията на ООН по въпросите на разоръжаването да се отхвърлят всякакви стъпки за премахване на съществуващата система за контрол на въоръженията.

Междувременно повече от 100 дипломати от около 40 държави напуснаха залата на ООН в Женева по време речта на Лавров във вторник в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Сред останалите на заседанието на Съвета по правата на човека бяха посланикът на Русия в ООН в Женева Генадий Гатилов, който е бивш заместник на Лавров. Останаха и пратеници от Сирия, Китай и Венецуела.
  Лавров се обърна към Съвета по правата на човека дистанционно, след като отмени посещението си заради затварянето на европейското въздушно пространство за руски самолети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!