Лекарите констатираха мозъчната смърт при 58-годишния шофьор на автобус Филип Монгийо от френския град Байон.

Според Le Parisien жертвата е попаднала в болницата след свада с пътници, които той се е опитал да свали от автобуса, тъй като те пътували в салона без маски и документи за пътуване, пише "Поглед инфо".

В понеделник, 6 юли, във френския град Байон, Атлантическите пиренеи, шофьорите на местния автобусен парк не отидоха на работа, пише Le Parisien. Почти всички се събраха на паркинга тази сутрин. Всички имат мрачно настроение - загубиха колега.

Според изданието в неделя вечерта 58-годишният Филип Монгийо, който е работил по линията между Байон и крайбрежния Биариц, е бил нападнат от пътници.

Според предварителни разследващи в 19:10 човек с „опасно куче от типа на питбул“ се качил в автобуса. Освен това нито този пътник, нито четиримата, които вече са били в салона, са имали маски. Филип вече е имал конфликт с един от хората, които са се качили в автобуса заради липсата на билет.

В крайна сметка шофьорът спира колата и се опитва насила да принуди нарушителите да напуснат салона.

Когато всички слизат от автобуса, ситуацията става напрегната. Монгийо се опитва да се върне зад волана, но един от пътниците удря силно шофьора в главата и Филип пада на земята. Няколко минути по-късно пристига помощ - Монгило е бил в безсъзнание. Сега шофьорът е в болницата, лекарите констатираха мозъчната му смърт.

Според информация на Le Parisien в неделя вечерта при нападението срещу Филип полицията задържа един мъж и още четирима в понеделник. Служителите на реда търсят свидетели на инцидента.

Колегите на Монгийо обръщат внимание на факта, че след излизане от режима на самоизолация и въвеждане на правилото да се носят маски в градския транспорт, случаите на проява на агресия срещу тях рязко се увеличават. Шофьорите се оплакват от липсата на мерки за сигурност на автобусите, които се движат денонощно през лятото. 

"Ние постоянно казвахме, че някой ден някой може да умре!" - крещи един от колегите на Филип по време на среща с местен депутат. Представителят на Генералната конфедерация на труда Лоран Вебер обяснява, че няколко месеца се опитва да предаде всичко това на ръководството: 

„Нуждаем се от повече контрол, по-внимателно да гарантираме безопасността. Ако отивате на работа и мислите дали ще се върнете вечерта у дома, - така е невъзможно да се работи."

Колегите му описват Филип като добър човек и голям веселяк, който винаги е бил находчив в разговорите. Както казва приятелят на Монгийо Жан-Марк, „той сигурно не се е колебал да влезе в конфликт, и дори да не си е представял, че всичко ще свърши така“.

Според друг приятел, Кристоф, след година Филип, баща на три дъщери, е разчитал да се пенсионира. „Той работи усърдно през целия си живот. И сега мечтаеше как ще си купи дом на колела да се вози из Пиренеите“, спомня си другарят му.