Милорад Улемек–Легия – най-опасният затворник в Сърбия, който е осъден на 40 години затвор за убийството на премиера Зоран Джинджич и за много други престъпления, казал вчера на пазачите в Централния затвор, че може да избяга, когато си поиска.
Провокиран от информациите, че в началото на този месец е подготвял зрелищно бягство, вчера Легия заявил на пазачите: “Мога да избягам, когато си поискам! Ако реша, никой не може да ми попречи”.
От правосъдното министерство потвърдиха за вестник “Прес”, че на 2 февруари в килията на Улемек е намерено пластмасово копие на пистолет, след което са били сменени пазачите и мерките за сигурност са били допълнително повишени. Седем дни по-късно – през нощта срещу 10 февруари е било предотвратено откарване на Легия във Военномедицинска академия в Белград, макар че тогава му станало много лошо. На Легия е била оказана медицинска помощ направо в затвора, защото е имало информация, че той може да се опита да избяга при прехвърлянето му в болницата. По информация на “Прес” полицията е имала сигнали, че бивши членове на червените барети, чийто командир беше Легия, са планирали да нападнат колоната с Легия и да освободят бившия си командир.
От правосъдното министерство и МВР на Сърбия твърдят, че няма и най-малка възможност Улемек да избяга, защото той е “най-охраняваното лице в Сърбия”.
“Прес” пише още, че Легия е получил пластмасовия пистолет в пакет, който му е предаден от пазачите в затвора съгласно предварителна договорка. За доставката на пратката е платена сумата от 45 000 евро. От тази сума по 20 000 евро са получили високопоставени служители в Централния затвор, а служителката в отделението за пратките – 5 000 евро. /БЛИЦ