Шефката на спешното отделение в една от болниците в Манхатън се е самоубила, след като е прекарала седмици на първа линия в борбата с COVID-19, съобщи нейното семейство. 49-годишната д-р Лорна Брийн е работила в New York-Presbyterian Allen Hospital, предава BG VOICE.

„Тя си вършеше работата и това я уби“, каза пред „New York Times“ баща й д-р Филип Брийн.

Тя е поредната жертва на напрежението, свързано с коронавируса.

Два дни по-рано 23-годишният парамедик от Бронкс Джон Мондело се е застрелял с пистолета на своя баща – пенсиониран полицай от NYPD. Неговото EMS поделение е едно от най-натоварените с обаждания от 911.

Д-р Лорна Брийн се е заразила с коронавирус докато и изпълнявала дълга си, но се е върнала обратно на работа седмица и половин, след като се е възстановила. Въпреки това от болницата са я върнали обратно и тя е отишла със семейството си във Вирждиния.

Баща й казва, че тя не е имала проблеми с психичното здраве. В последния им разговор обаче тя споделила колко смазващо е да гледа постоянната смърт на пациенти с COVID-19, включително и някои, които дори не са успели да бъдат свалени от линейките, преди да починат.

„Тя беше на първа линия“, казва Филип Брийн пред вестника – Бъдете сигурни, че ще я отличите като герой. Тя е жертва като всеки друг, който е умрял от вируса.“

Специалисти казват,че стресът за медиците на първа линия се превръща в огромен проблем. Те често страдат от PTSD – посттравматично стресово разстройство.