Европейският парламент (ЕП) в четвъртък осъди като нарушаване правата на еднополовите родители решението на консервативното правителство на Италия, Милано да не регистрира децата на гей родители, съобщи АФП.

Евродепутатите се опасяват, че ходът на Милано е "част от по-широка атака срещу ЛГБТ общността в Италия".

Те призоваха италианското правителство "незабавно да отмени решението си" и заявиха, че "решението неизбежно ще доведе до дискриминация не само на еднополовите двойки, но и преди всичко на техните деца", добавяйки, че е "пряко нарушение на правата на децата" съгласно конвенция на ООН.

Семейното право се решава от всяка държава-членка, но през декември Европейската комисия (ЕК) представи предложение, което ще принуди всяка страна в блока да признае правата на родителите, предоставени в друга нация.

Планът ще защити децата от еднополови семейства, пътуващи в рамките на ЕС.

Припомняме, че решението за Милано бе обявено на 14 март. 

Италия легализира еднополовите граждански съюзи през 2016 г., преодолявайки съпротивата на католическите и консервативните групи, но не успя да им даде права за осиновяване, страхувайки се, че това ще насърчи сурогатните бременности, които остават незаконни.

При липсата на ясно законодателство по въпроса някои съдилища се произнесоха в полза на разрешаването на еднополови двойки да осиновяват децата на другия, а кметовете на някои градове, включително Милано, регистрираха сурогатни раждания на еднополови двойки.

Голяма е борбата в Италия да се наложи ЛГБТ аджендата - като например опитите в личните карти на децата да пише "Родител 1" и "Родител 2", а не "майка" и "баща", или провеждането на протести "за" и "против" еднополовите бракове. Консервативни политици през годините се изказваха "за" традиционното семейство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук