Министерството на отбраната на Шри Ланка обяви, че са ликвидирани четирима лидери на бунтовническото движение “Тигри за освобождение на Тамил Илам”. Сред убитите е и синът на лидера на движението Велупила Прабхакаран Чарлс Антъни, съобщи АФП.
Убити са и ръководителят на политическото крило на групировката Баласингам Надесан, директорът на нейния миротворчески секретариат Сиваратнам Пуливедан и военният лидер на тамилите Рамеш. Сред убитите не е открит самият Прабхакаран. Местонахождение му засега не е известно, но той най-вероятно се намира в блокиран от армията район в джунглата.
По-рано беше съобщено, че в резултат на бойните действия на армията на Шри Ланка бунтовниците са понесли огромни загуби. По данни на властите в страната живи са останали не повече от сто бунтовници, които държат участък от джунглата с площ по-малко от един квадратен километър. Поради загубите си бунтовниците бяха принудени да призоват правителството към мирни преговори. Президентът на Шри Ланка Махинда Раджапксе се готви да обяви победа над тамилите утре, вторник.
Групировката “Тигри за освобождение на Тамил Илам” води борба за независима тамилска държава от 1972 г. По време на конфликта са загинали десетки хиляди души. 30 страни по света признават движението за терористична организация, припомня ЛентаРу. /БЛИЦ