Лицето на американската цигарена компания Winston през 60-те и 70-те години, актьорът и фотомодел Алън Ландърс почина в петък на 68-годишна възраст от рак на гърлото в дома си във Флорида, предаде днес АП, като се позова на роднини на актьора.
“Той имаше много красив живот. Много силен живот, пълен с любов”, заяви племенницата на Ландърс Робин Левин Кърнс.
Ландърс, чието истинско име е Алън Левин, е започнал да пуши още като дете, впоследствие става лице на рекламната компания на Winston, наричат го “Уинстонмен”.
“За нашето семейство той беше истинска звезда, истинска знаменитост”, допълни племенницата на актьора. Много от най-близките роднини на Ландърс, включително майка му, баща му, брат му, баба му, негова леля и вуйчо също са починали от рак, отбелязва агенцията.
Както признава самият Ландърс, по време на кариерата си като фотомодел за цигарената компания той дори не е предполагал, че рекламира и популяризира своя смъртоносен навик.
След края на кариерата си на фотомодел Ландърс става известен борец срещу тютюнопушенето и производителите на цигари. Племенницата му каза, че той е пътувал из цял свят като представител на Световната здравна организация за борба с тютюнопушенето и е пренесъл борбата си в съдебната зала.
В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век от рак починаха трима други известни актьори, рекламни лица на друг американски производител на цигари Marlboro, така наречените “Каубои Марлборо”: Дейвид Милър през 1987 г., Уейн Макларън през 1992 г. и Дейвид Маклин през 1995 г., припомня РИА “Новости”. /БЛИЦ