Ливанският президент Мишел Сюлейман беше посрещнат с държавни почести от сирийския му колега Башар Ал Асад в Дамаск, където държавният глава на Ливан днес направи първото посещение след тригодишен период на двустранна враждебност, съобщи Би Би Си.
Враждебността между Бейрут и Дамаск се засили след убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г., за което Ливан обвинява Сирия. Миналия месец на среща в Париж двамата лидери се споразумяха да установят дипломатически отношения и да отворят посолства.
Ако бъде осъществена, стъпката ще бъде първото нормализиране на двустранните отношения от 40-те години насам, когато Ливан и Сирия получиха независимостта си от Франция.

Само няколко часа преди ливанският президент Сюлейман да отлети за Дамаск бомба избухна в северното ливанско пристанище Триполи, което от месец май насам е сцена на ожесточени улични боеве между привърженици и противници на Сирия. Просирийският председател на ливанския парламент Набих Бери каза, че взривът е имал за цел “да попречи на подобряването на ливанско-сирийските отношения”. /БЛИЦ