Президентът на Беларус Александър Лукашенко отхвърли критиките на Запада, след като Централната избирателна комисия забрани на двама опоненти на държавния глава да участват на президентските избори следващия месец и полицията задържа над 250 протестиращи, информира "Ройтерс".

Делегацията на ЕС в Беларус коментира, че решението на избирателната комисия подкопава демократичното провеждане на изборите.

Защитавайки действията на полицията срещу протестиращите, Лукашенко коментира, че държави като Франция и САЩ прилагат много по-голяма сила върху протестиращите и обвини Запада в двойни стандарти.

"Критикувайте Тръмп, САЩ за липсата на демокрация. Опитайте се да го направите с Русия", призова 65-годишният по време на среща с поддръжници в град Витебск.

"Не искаме никой да ни казва как да живеем. Ние знаем как да се оправим сами. Първо разрешете проблемите си, и има много от тях", подчерта той, цитиран от местната агенция Белта.

Лукашенко, който позволява малка опозиция по време на 26-годишното си управление, почти със сигурност ще спечели изборите на 9 август, макар че тази година е изправен пред масови протести.

Виктор Бабарико, банкер, който беше арестуван миналия месец, беше изключен от изборната бюлетина заради наказателното производство срещу него. Валери Цепкало, бивш посланик, който ръководи офис парк за технологични компании, също беше изхвърлен от надпреварата, след като подписите в петицията в негова подкрепа бяха анулирани.

Двамата бяха смятани за последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победят Лукашенко, който се сблъсква с най-силната си опозиция от години, след като неудовлетвореността нараства заради състоянието на икономиката, правата на човека и неговото омаловажаване на пандемията от новия коронавирус.

Тяхното изключване предизвика протести в Минск и други градове.

Полицията съобщи, че над 350 души са арестувани, докато правозащитната организация "Весна 96" потвърждава за 302 задържани. Шестима полицаи са ранени.