Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски смята, че Република Македония вече е де факто федерация. Той се обяви за компромис по спора за името с Гърция.
В интервю за Студио 2 на А2 Георгиевски каза: “Отново ще подчертая, че Гърция не е права, но трябва да се изправим пред факта, че Гърция налага със сила политиката си. За съжаление, в момента гръцката позиция е възприета от целия ЕС и от САЩ и посланията са ясни, недвусмислени, и от ЕС, и от САЩ - ако искате НАТО, ако искате ЕС, направете компромис. В този смисъл съжалявам, че трябва да кажа, че правителство се държи безотговорно по някакъв начин, вместо да навлезе в проблема и ако е нужно да направи саможертва, то още повече изостря проблема с Гърция.
Мисля, че тук няма много философия. Имаме ясни послания и категорични позиции и на Америка, и на ЕС, следователно на Македония й трябва правителство, което ще каже ясно – ще направим компромиса в името на Македония, дори ако трябва да изгубим следващите избори”, казва Георгиевски.

“За патриотизма, който се провежда днес в Р Македония, мога да кажа, че е “кич” патриотизъм, наистина не мога да го определя като патриотизъм. Да се сведе целият патриотизъм и цялата национална политика до една масова пропаганда на правене на хората на антични македонци и с това да се печелят точки. Знам, че приказката е много хубава за слушане и вероятно мнозина граждани на Македония искат да слушат тази приказка, но мисля, че това е патриотизъм “на много слаби клонки”, и второ, не заради Гърция, мисля, че си създаваме един вътрешен голям проблем в Република Македония, защото, внимавайте, преди 20 години хората бяха правени на славяни, днес имаме със сила правене на хората на антични македонци. Мисля, че не е наред, защото аз познавам хиляди хора в Македония, които се чувстват славяни. Какво да се прави сега с тези хора? Някой със сила трябва да им наложи пропаганда? Смятам, че начинът, по който се прави този патриотизъм или национализъм, е тотално погрешен”, заяви Георгиевски.

“Смятам, че ние със сигурност сме изолирана държава, изолирани сме в рамките на нашите съседи и което е още по-страшно, изолирани сме и от страна на онези, които ни искат, а това е Европа”, казва той.

На въпроса: “Имахте публикация в българските медии, която предизвика бурни реакции в Македония, с черна прогноза, че Македония и албанският въпрос означават разпадане”, Георгиевски отговаря: “Проблемът не е в българския, този български текст в българските вестници е преписан от нещо, което съм написал в Република Македония. Аз и днес твърдя, че ако 2001 г., когато за първи път се появи тази теза, Р Македония беше намерила сили да се раздели, днес Р Македония щеше да бъде една Словения и по големина, и по икономически стандарт, и по европейски процедури. Ние обаче решихме да вървим по друг път”. “Казвам, че тогава щеше да има етнически чиста Македония, каквато е Словения. Ако погледнем днешната ситуация, мисля, че трудно може да се реализира това, за което се говореше през 2001 г., по простата причина, че през тези 6 години албанците завоюваха много голяма територия в Македония, преди всичко физически, географски, духовно, политически. Така че днес де факто живеем в една федерация. Начинът, по който функционира Р Македония, е федерация”, заяви Георгиевски. “Ние нямаме воля да направим така, че нещо да се промени и най-вероятно продължаваме същата политика. Абсолютно съм сигурен, че Охридския договор не е краят на разговорите и на отношенията между македонците и албанците. Днес ние сме в някакво латентно положение на тези отношения. Те най-вероятно ще кулминират в една нова фаза, когато ще стане развръзката в Косово, защото е очевидно, че в Косово трябва да има още една развръзка. Това най-вероятно ще бъде подялба на Косово. Дали ще бъде след две, след 5 години, но знам, че световната икономическа криза може да ускори целия процес”, прогнозира Георгиевски. /БЛИЦ