Македония ще завоюва световните пазари с военен транспортьор от типа АПС, който ще се казва “Буцефал” - както се е казвал и конят на Александър Македонски.
Транспортьорът е произведен в Украйна, а монтажът би трябвало да се извършва в Македония, пише “Утрински вестник”. За проекта усилено се говори в Украйна, но в македонското Министерство на отбраната не са особено развълнувани, защото според тях “това е инициатива, която не се знае дали и кога ще бъде реализирана”.
От Генщаба на армията пък казват, че монтажът ще се прави от частна фирма, което не означава, че и македонската армия ще се сдобие с такива транспортьори.
“Буцефал” е истинска атракция на оръжейното изложение в Абу Даби в ОАЕ. “Този транспортьор е от голямо значение и за нас, и за Македония. Той ще бъде нашият основен продукт за износ”, заяви генерал Владимир Медвед, директор на украинската компания “Укринмас”, производител на транспортьора. “Наш конкурент е финландският транспортьор “Патриа”, но той е три пъти по-скъп от “Буцефал” и моторът му е отпред, което го прави по-уязвим за вражеския огън. Имаме много добри шансове да продадем нашия АПС в страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия”, каза генерал Михаил Борисюк, директор на компания, участвала в изготвянето на дизайна на “Буцефал”. /БЛИЦ