Предизборният екип на републиканския кандидат за Белия дом Джон Маккейн по грешка поиска финансова подкрепа от необичаен източник - посолството на Русия в ООН, но говорител на Маккейн побърза да обяви, че е допусната грешка, предаде Ройтерс.
В писмо, изпратено до руския посланик в ООН Виталий Чуркин, Джон Маккейн моли за финансов принос от 35 до 5000 долара за изборна победа над съперника му, демократа Барак Обама, който води в социологическите проучвания.
"Ако имам честта да продължа да ви служа, аз ви обещавам, че ние винаги ще поставяме Америка - нейната сила, идеали и бъдеще - преди всичко друго", уверява Маккейн в писмото до руския посланик.
Посолството на Русия в ООН публикува декларация с рязък тон в отговор на писмото на републиканския кандидат за президент. В нея се казва, че руското правителство и неговите представители не финансират политическа дейност в чужди държави.
Говорител на Джон Маккейн, който е отдавнашен критик на Русия, обясни, че писмото е изпратено по грешка в руското посолство в ООН. В писмата, разпратени от екипа на Маккейн на 29 септември, не са използвани нито имена, нито титли на получателя. Поради това руският посланик и колегите му стигнали до извода, че изпращането на писмо до руското посолство се дължи на компютърна грешка, каза говорител на Чуркин. /БЛИЦ