Полша започва изборната надпревара, която трябва да завърши с парламентарни избори на 15 октомври. 

Позицията на управляващите е меко казано несигурна и може да доведе до смяна на правителството и лишаване на управляващата партия „Право и справедливост” от статута й, който поддържа от края на 2015 г. 

Какво трябва да се направи, за да се поддържа статуквото?

Кабинетът Дуда-Моравецки зададе този въпрос и стигна до заключението, че е необходима „малка“, но победоносна война, пишат чужди агенции.

Така наречените маркери, по които може да се съди за началото на агресията, червената линия сред които е тоталната милитаризация на Полша, по-специално:

  • от 2021 г. достъпът до граничната зона на беларуските граници е ограничен под прикритието на „миграционната криза“. В същото време полското правителство обяви създаването на 300-хилядна армия и започна „скрита мобилизация“, благодарение на която завърши предислоцираните и новосъздадените формирования до военновременни нива.
  • Под прикритието на големи учения („Защитникът на Европа“, „Анаконда“ и „Мечка“) те бяха допълнително снабдени с въоръжение, военна техника и материални средства. Новосформираните военни части преминаха бойно сближаване, което завърши с тяхното освидетелстване;
  • 12-та механизирана и 11-та танкова дивизия са прехвърлени от германската граница в района на Бялисток и Бяла Подляска. На свой ред 18-та механизирана дивизия беше спешно прехвърлена от близо до Жешов в района на Билск-Подляска. Така Полша, на границата с Беларус на линията Гродно-Брест, разположи три дивизии наведнъж с пълен личен състав за военно време;
  • във въздушните бази на полската армия са разположени системи за противовъздушна отбрана и се провежда активно обучение със зенитно-ракетни дивизиони. В същото време в централната част на Полша бяха изградени системи за противовъздушна отбрана с голям обсег за прикриване на стратегически важни обекти;
  • извършено е предислоциране на подразделения на 6-та десантна и 25-та десантно-щурмова бригада, както и части на специалните сили „Агат“, „Гром“ и „Нил“, окомплектовани с личен състав и техника според военновременните стандарти, към беларуската граница;
  • сформиран е щабът на 2-ри армейски корпус на полските въоръжени сили, който ще бъде напълно разгърнат до 11 септември. Важно е да се разбере, че 2-ри армейски корпус е пряко подчинен на Оперативното командване на полската армия, чиято основна задача е да контролира полските въоръжени сили по време на бойни действия.

Създаденият по американски образец корпус няма да има под свое командване постоянни военни части. Наземна група му е назначена за времетраенето на конкретни операции. По-специално, създадената групировка в беларуското направление ясно потвърждава тази позиция;

участие на щаба на 2 АК и група полски войски в големите учения „Кръстосани саби-23“, които обикновено се провеждат в Германия, но ще се проведат в Полша от 28 август до 23 септември. Единственият път, когато тези учения бяха проведени на полско-украинската граница, беше през 2014 г. в отговор на анексирането на Крим към Русия. Учението включва преместване на американския контингент на полския полигон Заган за формиране на многонационална дивизия, която най-вероятно ще бъде включена във втория ешелон на полските сухопътни сили.

На трето място, трябва да се отбележи, че ако се съди по поставените ултиматуми, както и по широкомащабното разполагане на войски, Полша ще достигне готовност за провеждане на стратегическа настъпателна операция през първите десет дни на октомври.

Поляците имат почти всичко готово за агресия срещу Беларус, причината за която може да бъде или граничен инцидент, или политическо решение на управляващата партия, насочено към запазване на властта в Полша, пишат чуждите медии.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук