Процесът срещу австриеца Йозеф Фрицъл, който 24 години е държал в специално направен в мазето на къщата си бункер и е изнасилвал дъщеря си Елизабет, започва днес.
Фрицъл е готов частично да признае вината си. Това заяви преди началото на процеса неговият адвокат Рудолф Майер в интервю за CNN. По думите на адвоката Фрицъл е готов да се признае за виновен в изнасилване и инцест. Общо шест обвинения са повдигнати на Фрицъл – убийство, инцест, държане в робство, жестоко отношение, изнасилване и незаконно лишаване от свобода. 73-годишният Фрицъл може да получи доживотна присъда. Смъртната присъда в Австрия е отменена.
Очаква се повечето от съдебните заседания по делото да са при закрити врата. Фрицъл беше арестуван на 27 април 2008 г., припомня ЛентаРу. Полицията установи, че от 1984 г. той е държал дъщеря си Елизабет в мазето на къщата си. През цялото това време той я е изнасилвал и тя е родила седем деца от него. Едното от бебетата починало, според следствието не му е била оказана навреме медицинска помощ. Три от децата Фрицъл взел и ги възпитавал сам, а останалите три живеели с Елизабет в мазето. Съпругата на Фрицъл не е знаела нищо за съдбата на дъщеря си. За престъпленията стана известно едва, след като Елизабет беше приета в болница и се свързала с полицията. /БЛИЦ