Австриецът Йозеф Фрицъл, който е подсъдим за продължилото 24 години насилие над дъщеря му и децата й, призна, че е виновен по всички повдигнати му обвинения. Това съобщи телевизия CNN.
Днес е третото заседание от провеждащия се в австрийския град Санкт Пьолтен “процес на века” . ЛентаРу припомня, че досега Фрицъл се беше признал за виновен само по обвиненията в изнасилване, инцест и незаконно лишаване от свобода, отхвърляйки обвиненията в държане в робство, жестоко отношение и убийство. Последното от тези обвинения е най-сериозното. Ако Фрицъл бъде признат за виновен за убийство, той може да получи доживотна присъда. 
Запитан от съдията какво го е накарало да направи признания, 73-годишният Фрицъл отговори: видеозаписът с показанията на дъщеря му Елизабет. Този 11-часов запис беше показан на вчерашното съдебно заседание.
Намерилата отзвук в цял свят история започна през април 2006 г., когато в болницата в град Амщетен в тежко състояние с непонятни болестни симптоми беше докарано момиченцето Кърстин. При нея беше оставена бележка с молба да й бъде оказана медицинска помощ. Лекарите правеха догадки за характера на заболяването и се обърнаха чрез обществеността с призив да се обади майка й, която да обясни заболяването, припомня  РИА "Новости".
Седмица по-късно полицията откри майката – 42-годишната Елизабет. По данни на полицията тя е била в много лошо психическо и физическо състояние. Съгласила се да даде показания едва след дълги разговори и уверения, че повече никога няма да бъде принудена да контактува с баща си.
Тогава започва разследването. Установено е, че Фрицъл е използвал от Елизабет като сексуална робиня от 11-годишна възраст, а на 28 август 1984 г. я упоил с успокоителни, примамил я в мазето и слагайки й белезници, я заключил в помещението. Оттогава жената живеела в мазето и там раждала децата си. В резултат на кръвосмесителната връзка им се родили седем деца, едното от които починало скоро след раждането. Според показанията на дъщерята баща й изгорил тялото на детето.
Дълги години Елизабет е била обявена за издирване, включително чрез Интерпол. Първоначално се е предполагало, че е попаднала в секта.
Три от децата все пак “излезли на светло”. Като малки те били подхвърлени пред бащиния дом на Елизабет с бележки с молба бабата и дядото да се погрижат за тях. Те били осиновени и живеели в нормални условия. Другите три обаче – момчета на 18 г. и на 5 г. и 19-годишната Кърстин, продължавали да живеят в мазето, без да виждат светлина.
Мазето било преоборудвано като жилище от 60 кв.м. с две спални, кухня и душ. То се затваряло с 300-килограмова стоманена врата с електромотор и електронен код.
Съпругата на обвиняемия уверяваше, че не е знаела нищо за действията на Фрицъл. 
Очаква се присъдата на  Фрицъл да бъде постановена утре. /БЛИЦ