Бившият британски премиер Маргарет Тачър страда от деменция, разкрива дъщеря й Каръл в нова книга, извадки от която бяха публикувани в британския вестник "Мейл он сънди", предаде ДПА.

Каръл Тачър пише, че за първи път забелязала пропуски в легендарната памет на баронеса Тачър в разговор през 2000 г., когато бившата министър-председателка объркала войната в Босна и конфликта за Фолклендските острови. Този обяд беляза началото на поредица сигнали, че нещо не е съвсем наред, разказва тя.

"За малко да падна от стола си. Гледах как се бори с думите и паметта си и не можех да повярвам", пише журналистката Каръл Тачър. "Беше на 75 години, но дотогава винаги я бях смятала за неостаряваща, вечна и 100 процента неуязвима", разказва дъщерята на "Желязната лейди". Тя е трябвало няколкократно да припомня на майка си, че съпругът й сър Денис е починал през 2003 г.

Каръл Тачър обаче отбелязва, че паметта на майка й за времето прекарано на Даунинг Стрийт 10 все още е забележителна - сякаш деменцията е изострила дългосрочната й памет.

Маргарет Тачър, която беше първата и единствена досега жена премиер във Великобритания между 1979 и 1990 г., прекара няколко леки сърдечни удара през 2002 г. и бе посъветвана от лекарите да спре да изнася публични речи. /БЛИЦ