Съставки на марихуаната спират развитието на тумор на колона, сочи ново проучване, съобщи TechNews.bg.

Нещо повече, химикалите, намиращи се в този тип наркотик, могат дори да обърнат посоката на рака и туморът да започне да намалява.

Лечебният ефект се постига с помощта на някои допълнителни химически компоненти, разкриват учени от Университета на Тексас в Хюстън.

В повечето ракови клетки при тумор на колона е изключен протеиновият рецептор на канабиноида. При неговото отсъствие започва концентрация на друг протеин, известен като сървивин, който помага на раковите клетки да оживяват и по този начин туморът нараства неконтролируемо.

Ръководителят на екипа Реймънд Дю Боис доказва влиянието на канабиноидния рецептор върху растежа на тумора, като експериментира с мишка, генетично приведена в състояние да развие рак на колона.

При изключен рецептор, броят на туморните клетки нараства драматично, разказва Дю Боис. Когато обаче мишката има активен канабиноиден рецептор CB1 в добавка с химически компоненти, извлечени от марихуаната, туморът започва да намалява.

Резултатите от изследването показват, че ракът на колона може да се лекува, като се включи рецепторът CB1 и се активира с някои изкуствени канабиноидни съставки. Проблемите, свързани със създаване на необходимите химикали и активиране на рецептора, са почти решени./БЛИЦ