Колко лесно човек може да счупи врата си? Една австралийка доказа, че няма по-лесно това. 33-годишна майка от Мелбърн, която счупила своя врат, докато киха, преди пет години, е претърпяла същата травма, но този път, докато се смеела, пише Факти бг.

През 2012 г. Моник Джефри лежала в леглото, когато внезапно кихнала. Тя тръснала главата си толкова силно напред, че смазала един от гръбначните си прешлени. Тя едва успяла да изпрати съобщение "Помощ" на съпруга си, който дотичал от работа и се обадил на спешна помощ.

Тогава Моник прекарала 14 седмици в ореол — устройство, което се завинтва за черепа на пациента, за да държи главата му неподвижна, докато се възстановят прешлените на гръбначния му стълб.

Но през април тази година, лошият късмет отново долита при Моник и тя чупи врата си за втори път, и то на същото място.

Докато била на работа, жената изведнъж усетила неприятна остра болка във врата и се притеснила. Писала съобщение на мъжа си, за да сподели опасенията си, че вратът ѝ е нестабилен.

"Около час по-късно бях в стаята за отдих с един колега, който каза някаква шега. Аз така се засмях, че вратът ми отново се счупи", разказва крехката австралийка.

"Знаех точно какво съм направила. Болката беше наистина ужасна и много позната. Извикаха линейка и бях откарана в болница, където ми направиха скенер и ЯМР, за да потвърдят, че травмата е на същото място", разказва Моник.

Сега тя отново е на легло, заклещена в болезнения ореол, за да може да се възстанови. Но драмата за Моник не свършва тук. Лекарите ѝ съобщили, че сега рискът, това да се случи отново, е изключително голям и тя ще трябва да се подложи на процедури и физиотерапия, за да заздрави и подсили мускулите на врата си.

Лекарите описали на пациентката какво би станало, ако получи трета травма на шийните прешлени. При такова стечение на обстоятелствата, Моник ще бъде подложена на много опасна и сложна операция, при която прешлените на врата ѝ ще бъдат заковани заедно с метални пластини.