Блог на компанията препоръча спешен преход към Vista.
Бизнес клиентите на "Майкрософт" обикновено се нуждаят от 12 до 18 месеца за планиране и тестване на операционната система, преди да започнат инсталацията. Това включва тестове на приложения, стандартизиране на хардуера, избор на инструменти за разгръщане, както и обучение на крайните потребители за работа с новата ОС.
Сега това може да се превърне в кошмар. В рамките на около една година няколко версии на системата, вкл. Windows 2000, Windows XP, Windows Vista и Windows 7 ще бъдат достъпни и поддържани от "Майкрософт". Софтуерният гигант се опитва да се справи с този проблем с някои предложения към клиентите.
Първата публикация в блога Windows for your Business Blog е един прекалено дълъг пост на Гавриела Шустер, член на мениджърския екип за Windows. Късата версия е, че "Майкрософт" подтиква бизнес клиентите да зарежат Windows 2000 и XP.
В своя пост Шустер говори за текущото състояние на икономиката и, че клиентите търсят "технология, която ще доведе до по-голяма ефективност и спестяване на разходи." Нейното решение? Започнете да мислите за Windows 7, като за целта се консулирайте с ресурса TechNet, където се третират различни аспекти на новата ОС.
Междувременно, фирмите трябва да мигрират от Windows 2000 към Windows Vista в най-кратък срок, тъй като поддръжката за 2000 завършва през второто тримесечие на 2010-а година, припомня Шустер. Препоръчва се същото да направят потребителите на Windows XP, което ще ги улесни в прехода към Windows 7.
Тези, които вече имат Vista, трябва да се ъпдейтват до SP1 - по-ново поколение е по-добре (вече е налична бета версия на Vista SP2).
Защо обаче фирмите с Windows 2000 или XP да не изчакат Windows 7? Шустер дава две основателни причини:
1. Можете да попаднете в ситуация, когато приложенията, които имате, не се поддържат нито от Windows XP, нито от Windows 7.
2. Ще ви е необходимо време за оценка на Windows 7, преди внедряването й, както е при всяка нова операционна система. Тъй като Windows 7 няма да бъде пусната по-рано от 3 години след Vista и като се прибави времето за оценка от 12 до 18 месеца, периодът между двете ОС набъбва до към 5 години.
Клиенти, които са в процес на внедряване на Windows Vista, или които обмислят преход към Vista, получават стойност от тяхната инвестиция още днес и са в по-добра позиция да се възползват от предимствата на Windows 7 в перспектива, завършва постът на Шустер. /technews.bg