Светът продължава да страда от постоянни заплахи от тероризъм и войни, не спират религиозните и етническите конфликти. Затова журналисти, студенти и граждани се събраха на медиен форум под мотото „Какво е журналистика за мир?“ Форумът, организиран от международната мирна неправителствена организация  Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), бе проведен в хотел CIS Paris Ravel в Париж.

Във връзка с 230-годишнината от деня на Бастилията, която ще се празнува през следващия месец, форумът се проведе като отворена дискусия между журналисти и граждани за ролята на медиите и журналистите за постигането на мир.
Както казаха журналистите от BBC Джейк Линч и Йохан Галтунг, които изразиха загриженост, че репортажите за насилие имат по-голям обем от тези за мир в световните новини,  журналистиката за мир ще бъде по-въздействаща и значима, ако пресата даде по-голяма тежест на мирно ориентирата перспектива, когато става въпрос за конфликтни зони. Така аудиторията, следяща новините, ще има балансиран поглед към света, не само едностранчив.Ралф Сити, продуцент на Novart Production, Франция, каза: “Журналистите имат влияние върху хората, те могат да градят или да рушат. Затова журналистите трябва да внимават с влиянието си и да казват истината на света без страх. Медиите трябва по-скоро да направят така, че да спрат убийствата и производството на оръжия, предизвикани от войни или конфликти, и да окуражат културата на мира чрез мирната журналистика.”

Мирните форуми, организирани от HWPL, са провеждани 40 пъти от ноември 2016 г. Целта им е да разпространят мирната журналистика и мирно ориентирания новинарски поток с помощта на 176 журналисти от 22 държави. Според HWPL тази доброволна дискусия за търсене на свобода и отговорност на журналистиката ще се развие като журналистическа мрежа за постигане на мир.