Доставките на газ от Русия към Европа през територията на Украйна може да бъдат гарантирани чрез неотменяем акредитив, открит в една от най-големите европейски банки, заяви руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция днес в Москва във връзка с газовата криза.
"Ние обсъдихме как може да бъде постигнато решение и да се премине към незабавно възобновяване на доставките на руски газ за Европа. Тези преговори ще продължат с участието на премиерите на Русия Владимир Путин и на Украйна Юлия Тимошенко. Днес беше предложена друга - проста форма, а именно, неотменяем акредитив, издаден от председателя на Европейска банка в страната с частично покритие, което ще даде на украинската страна. Ако Банката отвори без покритие, ще бъде доста добре”, заяви на пресконференцията Медведев.

БЛИЦ припомня, че акредитив представлява неотменим ангажимент на банка да плати на продавача за стоки или услуги определена сума веднага или на по-късна дата (с отложено плащане) при предоставяне от купувача на предварително договорените търговски и транспортни документи. /БЛИЦ