Външното министерство на Мексико ще назначи нов посланик в САЩ, след като предишният Карлос Сада Солана е бил преместен на друга позиция в столицата Мексико, предаде The Hill.
Той ще бъде заменен от Джеронимо Гутиерез, който е изпълнителен директор на „Северноамериканската банка за развитие“. По-рано Гутиерез е бил под-секретар на отдела за северноамерикански отношения в МВнР на страната. Очаква се официалното обявяване на замяната да бъде обявено в петък. Гутиерез ще стане посланик в труден момент за двустранните отношения между САЩ и Мексико, понеже новоизбраният президент Доналд Тръмп обеща да предоговори НАФТА, да построи стена на границата между двете държави, да депортира милиони нелегални мексикански мигранти и да увеличи вносните мита за стоки, произведени в Мексико. 

Посланикът в САЩ се смята за най-високо дипломатическо назначение в Мексико заради близките отношения между двете държави. Мексико има 50 консулства в САЩ, което е най-голямата консулска мрежа на една държава в друга на света. 

По-рано президентът на Мексико Енрике Пеня Нието миналата седмица свали от поста му външния министър, назначавайки на негово място министъра на финансите Луис Видегарай.