Европейският съюз ще трябва колкото се може по-бързо да осигури сключването на търговски споразумения с други страни, ако не бъде постигнато споразумение с новата американска администрация на президента Доналд Тръмп. Това призова германският канцлер Ангел Меркел, цитирана от "Ройтерс", цитиран от inews.bg.

"Ако ЕС не успее да постигнем напредък в договореността със САЩ или напредъкът е твърде бавен, тогава ние ще трябва да договорим бързо други споразумения", каза Меркел пред журналисти след среща с президента на Уругвай.

"Водим преговори с Япония, с Индия, с Австралия, преговяраме и с Меркосур (организацията, в която влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай, Венецуела и асоциираните членове: Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу – бел.ред. )", добави канцлерът.

"На първо място, ние трябва да знаем как ще продължим с новата американска администрация. Ние ще работим по въпроса за свободна търговия по време на германското председателство на Г-20... и тогава ще можем да видим какви са приоритетите на новата американска администрация", посочила Меркел.