Пазарът на мини лаптопи набира скорост, като до края на годината ще бъдат продадени над 5 милиона броя, прогнозира Gartner. Към този клас компютри спадат моделите с диагонал на екрана от 5 до 10 инча и работещи под управление на операционни системи Windows XP и Linux, обобщава сайтът electronista.com.
Първоначално мини лаптопите се разглеждаха като евтини компютри за образователни цели. Но потребителите намериха редица други техни приложения и най-вече оцениха мобилната свобода.
Ръстът в търсенето на нетбуци е обусловен от няколко фактора. На първо място, това са компактните размери и нищожното тегло. Мини лаптопите са и доста евтини, като същевременно предоставят нелоши функционалност и производителност.

Всичко това прави нетбуците привлекателни за широка аудитория от потребители. Тези машинки са идеални за начинаещи в компютрите, посочват анализаторите. Опитните потребители пък могат да използват мини лаптопите като допълнение към по-мощните си компютри.
До края на следващата година нетбуците няма да се проявят като преки конкуренти на класическите мобилни компютри, смятат от Gartner, тъй като разликата във функционалните им възможности в момента е доста голяма. С нарастване на производителността на нетбуците обаче е много вероятно те да засегнат продажбите на бюджетните и дори на бизнес лаптопите. /TechNews.bg