Вестник "Таймс" съобщи, че членове на британското правителство са поставили на премиера Гордън Браун срок от два месеца, за да върне доверието на избирателите или да бъде отстранен от поста си.
Управляващата Лейбъристка партия, която претърпя в четвъртък много сериозно поражение в допълнителни избори в Глазгоу, беше изправена пред ново предизвикателство, след като депутати и профсъюзни лидери призоваха за смяна на Браун. Министри хвърлиха вината за поражението върху поскъпването на живота, но в частни разговори много от тях изразяват готовност да предизвикат смяната на премиера, ако популярността на партията им продължи да пада. Член на правителството заяви пред "Таймс", че министърът на правосъдието Джак Строу ще бъде помолен да каже на Браун, че трябва да напусне поста си. Ако той откаже, това ще направят други министри.

В момента, проучванията на общественото мнение показват, че лейбъристите са подкрепяни от около 26% от британците. Според проф. Джон Къртис от Университета Стратклайд, нито една партия до сега не е успяла да спечели избори, ако има под 30%. Проучване на социологическата група ComRes, публикувано в петък вечер, показва, че подкрепата за управляващата Лейбъристка партия е спаднала до 24%, докато за опозиционната Консервативна партия биха гласували 46% от избирателите.

В четвъртък, управляващите лейбъристи загубиха депутатско място в района на Глазгоу, което беше тяхно от 50 години насам. Това се смята да едно от най-тежките поражения на партията от момента, когато Браун наследи Тони Блеър като премиер и лидер на лейбъристите. По-рано, Лейбъристката партия загуби кметските избори в Лондон и 331 места на общински съветници, като остана трета в национален мащаб, изоставайки от консерваторите и либералдемократите. /Кафене.нет